In de loop der jaren is de woonbehoefte in de langdurige zorg veranderd. Er is meer behoefte aan ruimte en comfort. Vanuit de klimaatdoelen worden er bovendien steeds strengere eisen gesteld aan het energieverbruik van het vastgoed. Woonzorggebouwen uit 1965 tot 1990 zijn vaker dan gedacht aan te passen aan deze ontwikkelingen.
Stimular heeft de indruk dat behoud van deze gebouwen veelal niet wordt overwogen omdat men er van uit gaat dat de kamers van de bewoners niet aan te passen zijn aan de nieuwe wensen. Dat is in nieuwbouw makkelijker te realiseren.
Minder duurzaam
Nieuwbouw is vanuit materiaalgebruik bekeken echter minder duurzaam. Er zijn veel grondstoffen voor nodig en er komen veel emissies vrij bij de productie van de materialen en bij de bouw. Een renovatie zal vrijwel altijd minder ingrijpend zijn op materiaalgebruik, aldus Stimular.
Bevindingen
BouwhulpGroep verkende in opdracht van EVZ/Stimular in hoeverre woonzorggebouwen uit de jaren 70 en 80 aanpasbaar zijn aan de toekomstige woonbehoeften. De bevindingen staan in een publicatie die gratis de downloaden is bij het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg.