Demissionair minister Conny Helder kent het belang van hygiënisch werken en infectiepreventie zowel vanuit haar werk in het ziekenhuis als het verpleeghuis. “In een instelling voor langdurige zorg geven we ook het huiselijke veel aandacht. Het leven staat centraal. Als het om infectiepreventie gaat, is naast kennis en gedrag ook die huiselijke omgeving een lastig punt. Het is mooi dat de langdurige zorg ondersteuning kan krijgen van Vilans in het programma Samen werken aan infectiepreventie. Bijvoorbeeld door coaching.”
Toepassen van protocollen
Minister Helder sprak tijdens de inspiratiebijeenkomst Aan de slag met hygiëne en gedrag in november 2023. Het goed toepassen van protocollen is volgens haar lastig omdat het alleen werkt als iedereen consequent de regels toepast. “Denk aan het niet mogen dragen van sieraden: daarmee kom je aan iemands persoonlijke eigenheid. Het is moeilijk bespreekbaar, maar belangrijk. Eigenlijk zou je ze uit jezelf af moeten doen als je je vak en je cliënt serieus neemt. Soms heb je een duwtje in de goede richting nodig van een leidinggevende. Die mag beslist niet de indruk wekken dat het een onbelangrijk onderwerp is.”
Teams faciliteren
Leidinggevenden moeten hygiënisch gedrag en infectiepreventie serieus nemen. “Het hoort bij je vak. Denk eens aan een dagstart of een weekstart waarbij je het thema expliciet benoemt. Faciliteer de teams. En soms moet je naar de raad van bestuur toe als iemand bijvoorbeeld handsieraden blijft dragen.”
Steeds vaker werken zorgprofessionals in thuissituaties. En daar kan het met de hygiëne anders gesteld zijn. Ook is samenwerken met de informele zorg steeds gewoner. Helder: ‘Voor cliënten zijn infecties overal even schadelijk. We moeten het brede publiek leren wat verstandig is. Zorgprofessionals gaan meer informatie overdragen aan naasten. Denk aan een beenmergtransplantatie: om infecties te voorkomen wordt de hele omgeving geschoold.”